(Oude) Hospital de la Santa Creu

(Oude) Hospital de la Santa Creu
(Oude) Hospital de la Santa Creu

Eigenlijk kunnen we beter het voormalige hospitaal (1401). De nieuwe versie van dit voormalig ziekenhuis is nu bekend onder de naam Hospital Sant Pau.

De oude hospitaal ligt midden in het centrum van Barcelona in de wijk El Raval. De binnenplaats is een oase van rust. In de zomermaanden zal hier een boekenstalletje vinden, waar je boeken kunt ruilen. Neem plaatst op aan een van tafels of stoelen en bankjes die gratis te gebruiken zijn en geniet van de rust. Je mag hier je eigen eten en drankjes nuttigen, zolang het maar geen alcohol in zit.
Op het binnenpleintje is ook horeca aanwezig.

(Oude) Hospital de la Santa Creu
(Oude) Hospital de la Santa Creu


Het oude ziekenhuis is tegenwoordig de thuisbasis van Nationale Bibliotheek van Catalonië, het Instituut voor Catalaanse Studies, het voormalige College van Chirurgen, en een kunstacademie. De monumentale trap op de binnenplaats is de toegang tot de bibliotheek, welke hier is gevestigd sinds 1939.
Deze is gratis te bezoeken en zeker de moeite waarde om deze bekijken Het is een typisch voorbeeld van Catalaanse civiel-gotische architectuur. In het gebouw zul je ook foto’s aantreffen van hoe het eruit zag dat het nog een ziekenhuis was. De vaste bezoekers zijn veelal studerende studenten.