Festes de Sant Roc

FESTES DE SANT ROC
FESTES DE SANT ROC

De Festes de Sant Roc worden sinds 1589 gevierd op Plaça Nova en de omliggende straten. Het festival heeft een programma met traditionele festiviteiten die al meer dan vierhonderd jaar worden uitgevoerd. Het huidige festival is een combinatie van de traditie van Barcelona en het populaire festival van de wijk Vilanova dels Arcs, de kathedraalwijk en de Gotische wijk.

FESTES DE SANT ROC
FESTES DE SANT ROC

Het festival wordt ieder jaar gevierd gedurende vier, vijf of zes dagen van de week, inclusief de dag van Sant Roc (16 augustus), inclusief het weekend en de dag van Onze-Lieve-Vrouw van Augustus (15 augustus).

Hier zijn enkele van de traditionele festiviteiten die tijdens het festival worden uitgevoerd zijn:

  • Een processie met de heilige beeld van Sant Roc
  • Een mis in de kathedraal
  • Een dansvoorstelling van sardana’s
  • Een vuurwerkshow
  • Een markt met lokale producten

Het geprotocolleerde feest volgt een herhalend schema. De eerste feestdag begint met de traditionele inaugurele parade door de buurt, met Cu-cut bovenop een ezel. Vervolgens wordt de heraldische vlag van Sant Roc gehesen, direct nadat de honderd jaar oude Cucanya in Plaça Nova begint te functioneren en de sardane ballad begint.

FESTES DE SANT ROC
FESTES DE SANT ROC

Op de 15e, de dag van Onze-Lieve-Vrouw van Augustus, is de middag gereserveerd voor de Ontmoeting en het Reuzenbal. Ook 15 of 17 augustus, volgens de kalender, is de feestdag van het Festa del Gos (hondenfestival).

Sint-Roc’s dag, 16 augustus, begint vroeg in de ochtend met de Grote Ontwaakte Donder. Vervolgens wordt de Sint-Roc Processie gehouden, gevolgd door de plechtige mis gezongen met de zegen van de Panellets de Sant Roc (een soort snoep met noten en amandelen). De heilige relikwie wordt vereerd en de vreugden ter ere van Sint-Roc worden gezongen in de basiliek van Santa Maria del Pi.

Het traditionele bezoek en de eredansen door de leden van de entourage in het bisschoppelijk paleis volgen. De Groene vlag wordt geplaatst op het hoofdbalkon van het paleis. Er wordt een bloemenoffer gebracht aan het beeld van Sint-Roc op Plaça Nova. De Sant Roc Reuzen vieren hun eeuwfeest op Plaça Nova. De rest van de feestelijke elementen van de Seguici (een groep van traditionele figuren die door de straten dansen) dansen, waaronder de Porró Llarg (een lange drinkfles), de Cucanya van de Plaça Nova en de ballad van sardines.

FESTES DE SANT ROC
FESTES DE SANT ROC

De laatste dag van het feest, tijdens het middelste deel van het kinderfestival, is de tijd van het opstijgen van Captain Munyons Great Balloon. Ook is de laatste dag van het festival, ‘s avonds, de dag van de Correfoc (een vuurwerkshow) en het traditionele Castle of Fires, dat is geïnstalleerd in de Cathedral Avenue.

Adres: Plaça Nova Barcelona
OV: Metro: L1 metrostation Urquinaona
Openingstijden: 12 t/m 16 augustus 2023
WWW: Festes de sant roc