Festa dels Tres Tombs

Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs

Het belangrijkste evenement van het Festa dels Tres Tombs de Barcelona is een processie van dieren, waaronder paarden, ezels en muilezels. De processie trekt door het stadscentrum. Halverwege houdt de processie halt bij de Escola Pia de Sant Antoni, waar de dieren worden gezegend. Het is een festival in de vorm van een processie.

Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs

De route van het parcours is: Avinguda Mistral via Carrer Floridablanca, Carrer Comte Borrell, Carrer Parlament, Ronda de Sant Pau, Carrer Comte d’Urgell, Carrer Tamarit, Carrer Villarroel, Carrer Floridablanca, Carrer Casanova, Carrer Sepúlveda, Ronda de Sant Antoni, Plaça Universitat, Carrer Pelai, Las Ramblas (descendent), Colom, Las Ramblas (ascendent), Carrer Ferran en Plaça de Sant Jaume.

De processie wordt gehouden op de 1ste zaterdag na het feest van Sint-Antonius (17 januari). Voor 2024 is de datum 20 januari.

Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs

Het Tres Tombs-festival wordt gehouden ter ere van Sant Antoni Abat, of Sint-Antonius Abt, de patroonheilige van dieren, vooral hoefdieren. Volgens de legende behaagde het hem om diereren te helpen als hij er een zag die gewond was. Dat deed hij met een biggetje dat hij in het bos vond en als teken van dankbaarheid ging het biggetje nog steeds met hem mee. Afbeeldingen van hem tonen vaak het biggetje naast hem.

Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat

Sint-Antonius, die leefde tussen de 3e en 4e eeuw, stierf op 17 januari. Dus de dag van zijn feest is gekozen om hulde aan hem te brengen.

De processie van de Tres Tombs van Barcelona wordt al vanaf 1825 gehouden ter ere van Sant Antoni Abat, (Abt van St. Antioni) die in de loop van de tijd de wijk werd die nu bekend staat als El Raval.

De het begin was het een stoet en de dierenzegen volkomen natuurlijke uitingen van de volksreligie. Sinds de 20e eeuw is het festival echter steeds meer een toeristische attractie.

Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs

Het parcours start bij Avinguda Mistral om 10:30. Zegening van de dieren bij Escola Pia de Sant Antoni (Ronda de Sant Pau, 72) om 11:30 uur en eindigt bij Plaça de Sant Jaume.

Locatie: El Raval
OV: Metro L2 Sant Antoni
Datum: 20 januari 2024
Website: Festa dels Tres Tombs Barcelona