Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau
Hospital de Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau zoals de volledige naam officieel is. Vertaal naar het Nederlands is dit: Hospital van het Heilig Kruis en de Heilige Paulus. Sant Pau is een verwijzing naar 1 van de financiers van de uitbreiding in 1902; bankier Pau Gil.

Hospital de Sant Pau
Hospital de Sant Pau

Gebouwd in de Art Nouveau stijl, of op zijn Catelaans, Modernisme Català. De architect is Lluis Domènech i Montaner. Hij heeft meerdere bekende gebouwen ontworpen in Barcelona. Een van de bekendste daarvan is Palau de la Música. Beide staan ook op de werelderfgoedlijst.

Hospital de Sant Pau
Hospital de Sant Pau

De oorsprong van dit hospital bevindt zich in 1401. Tevens is dit ook het ziekenhuis waar Antoni Gaudí in 1926 overleed.
Achter het “oude” ziekenhuis staat het nieuwe moderne ziekenhuis.

Het oorspronkelijke hospital bestaat een hoofdgebouw (administratie) en 27 paviljoenen (patiëntenzorg). Dit alles is met elkaar verbonden door een ondergrondse gangenstelsels om de patiënten met ziekenhuisbedden te kunnen verplaatsen.

Hospital de Sant Pau
Hospital de Sant Pau
Adres: C/ de Sant Antoni Maria Claret, 167
OV: Metro L4 Hospital de Sant Pau
Openingstijden: April t/m Oktober dagelijks 10:00 – 18:30 November t/m Maart dagelijks 10:00 – 17:00
WWW: Hospital de Sant Pau