Avinguda del Tibidabo

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo

Avinguda del Tibidabo: Dr. Andreu’s droom

Dr. Andreu was een arts uit Barcelona die een fortuin had verdiend met zijn beroemde hoestsnoepjes. Zijn droom was om een brede laan aan te leggen met herenhuizen en tuinen, waar de meest welgestelde families van de stad zich konden vestigen. De laan zou een frisse berglucht ademen en een deel van de grote Parijse boulevards imiteren.

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo

De droom van Dr. Andreu werd in 1897 gerealiseerd. De Avinguda del Tibidabo is al meer dan honderd jaar niet van uiterlijk veranderd. Het handhaaft nog steeds het door Dr. Andreu bedachte tuinstadontwerp, met zijn privé herenhuizen aan beide kanten, voor de machtigste families. Deze elegante laan eindigt op Plaça del Doctor Andreu en is van beneden naar boven verbonden door een tram: de Tramvia Blau del Tibidabo.

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo

Aan boord klimmen is als het betreden van een bladzijde uit de geschiedenis van Barcelona. Het hoofdstuk waarin de beste architecten van het modernistische tijdperk, zoals Josep Puig i Cadafalch, Joan Rubió i Bellvé, Enric Sagnier en Adolf Ruiz Casamitjana woonhuizen en herenhuizen bouwden, stuk voor stuk spectaculairder dan de vorige, concurrerend in hun stijl en hoe opvallend ze waren: middeleeuws, neogotisch, modernistisch, noucentistisch, met grenzeloze mogelijkheden.

De Avinguda del Tibidabo begint bij Plaça J. F. Kennedy en eindigt bij Plaça del Doctor Andreu bij de kabelbaan naar de top van Tibidabo.

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo

Sprookjesachtige herenhuizen en tuinen

Vanaf de Rotonda, een oud hotel in modernistische stijl waar de Tramvia Blau vertrekt, gaat de laan voor je open. Je kunt naar boven lopen, te beginnen met de Tamarita-tuinen, een romantische oase van planten die open is voor het publiek. Terwijl de laan verder stijgt, zie je Casa Coll, Xalet Ignacio Portabella, de Roviralta, Casa Fornells, Casa Muley Afid – een landhuis gebouwd door een ontwortelde sultan die in Catalonië Casa Muntades belandde, enzovoort totdat u Casa Evarist Arnús bereikt, het Pinar- of dennenbos, een neogotisch herenhuis dat lijkt op een sprookjesachtig kasteel dat ‘s avonds verlicht is en deel uitmaakt van het Tibidabo-landschap.

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo

De droom van Dr. Andreu

De Avinguda del Tibidabo is een uniek stukje Barcelona. Het is een laan die de droom van een man levend heeft gehouden, een droom van een betere toekomst voor de welgestelde families van de stad. De laan is een monument voor de architectuur van de 20e eeuw, en het is een symbool van de rijkdom en de pracht van Barcelona.

Avinguda del Tibidabo
Avinguda del Tibidabo
Adres: Avinguda del Tibidabo Barcelona
OV: Metro: L7 metrostation Av. Tibidabo Bus: 131 H4 V13 halte Pg Sant Gervasi – Pl Kennedy
Openingstijden: 24/7
WWW: